środa, 7 grudnia 2011

CZEKOLADA GORZKA E.Wedel


• 2,29 zł/100g
• większość sklepów
• E.Wedel Sp. z o.o. ul. Zamoyskiego 28/30, 03-801 Warszawa, Polska




stare opakowanie
Skład: miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgator (lecytyna sojowa), aromat. Masa kakaowa minimum 64%.
Śladowe ilości: Zawiera soję. Może zawierać orzechy arachidowe, orzechy, mleko, zboża i jaja.

Recenzja: Dobra, klasyczna gorzka czekolada z nutką słodyczy.

14 komentarzy:

  1. Jeśli pisze na etykiecie: "zawiera śladowe ilości mleka..." tzn. że jest prawie bez mleka i przestaje być wegańska (co najwyżej laktoowowegetariańska). Większość producentów ma wybitny problem z utrzymaniem czystości produkcji, wykorzystuje tą samą linię do produkcji obu (mlecznej i bez mleka), choć bez problemu stać ich na stworzenie osobnych linii produkcyjnych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest wegańska :) producenci stosują takie coś w obawie przed alergikami. w przypadku gdy jakiś tam orzeszek niechcący wpadnie do takiej czekolady i ktoś dostanie ataku alergii nie może mieć pretensji do firmy. polecam https://www.youtube.com/watch?v=OjAerfT3zNI

      Usuń
  2. To ja chętnie bym przeczytała o jakichś dowodach na takie stwierdzenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten opis który podałem wynika z przeprowadzonych rozmów z przedstawicielami produkujących czekoladę. Zapis ten jest wymagany przez UE jeśli na terenie zakładu jest używane mleko itd... a że zakład ma jedną linię produkcyjną cóż...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to wiadomo, że np. Wedel nie czyści linii produkcyjnej i mleko dostaje się do produktów, które maja być wegańskie? Są podstawy do tego by tak uważać?
    Bo ja wiem, że zapis jest wymagany, co nie znaczy, że produkt zawiera te składniki. To ostrzeżenie konieczne dla alergików itp., po to by w razie pomyłki zakład nie ponosił odpowiedzialności za problemy ze zdrowiem itd.

    Nie wiem na ile można o każdym produkcie z tym zapisem myśleć, że jest niewegański? Jakie są ku temu podstawy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Cyt. "Bo ja wiem, że zapis jest wymagany, co nie znaczy, że produkt zawiera te składniki" Jeśli miała byś problem z laktozą, biorąc do ręki CZEKOLADA GORZKA E.Wedel (która z definicji jest bez mleka) będziesz 100% pewna że jest bez mleka po zapisie na etykiecie? kupisz taki produkt? Tytuł SMACZNE I WEGAŃSKIE tyczy wegetarianizmu czyli bez produktów pochodzących od zwierząt.
    Cyt. "Nie wiem na ile można o każdym produkcie z tym zapisem myśleć, że jest niewegański? Jakie są ku temu podstawy?
    Jakoś trochę czasu w wstecz można było normalnie produkować, może było trochę mniej różnorodnie ale skład był jasno podany, bez a może jest tam coś może nie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Umówmy się tak, ja napiszę do tych firm i poproszę o wyjaśnienie! :) Zobaczymy co mi odpiszą i czy odpiszą. Póki co, większość wegan przyjmuje stanowisko, że śladowe ilości, to tylko ostrzeżenie przed możliwa pomyłką, która raczej nigdy się nie zdarzy, a jest konieczna dla mięs, które niestety wykorzystują produkty odzwierzęce. Póki co więc postaram się uzyskać rozjaśnienie u źródła.

    OdpowiedzUsuń
  7. Spróbuj zobaczymy, moje powyższe stwierdzenia wynikają z przeprowadzenia rozmów telefonicznych + znajomość tech. produkcji wyrobów.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja bym proponował nie przesadać, wg mnie chodzi o tą samą linię produkcyjną tylko, a nie celowe dodawanie składnika mlecznego.I choć chwała ortodoksyjnym weganom (naprawdę wielka chwała)to wg mnie oczywiście gorzka czekolada jest wegańska.

    OdpowiedzUsuń
  9. zawiera i dla osób uczulonych szkodzi wiem to po sobie bo jestem uczulona na mleko i po tej czekoladzie mam uczulenie. nie rozumiem dlaczego firmy nie mogą się przychylic do drugiej grupy konsumentów.

    OdpowiedzUsuń
  10. E476 ...... http://pl.wikipedia.org/wiki/Polirycynooleinian_poliglicerolu

    OdpowiedzUsuń
  11. Boże od śladowej ilości mleka nie umrzecie >.< !
    Nie wiem czy wiecie, ale w takich czekoladach dopuszczalne normy są np kończyny owadów czy skrzydła i są jasno opisane :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Od 1996 roku Wedel dodaje emulgator e476 i modyfikowaną soję.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentarzy. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz.

Made by: Ula, Mysza