piątek, 15 lutego 2013

CIASTKA BEZ CUKRU Gullon



 5,99 zł/125 g
 Tesco, Carrefour
• Gullon, Hiszpania

Aktualizacja wpisu: 25.08.2016 - aktualizacja składów, dodanie herbatników [autor aktualizacji: Iwetto]


Ciastka z kawałkami czekolady bez dodatku cukrów 125g: mąka pszenna 41,9%, kawałki czekolady bez dodatku cukrów 25% [miazga kakaowa, substancja słodząca (maltitol), tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, aromat waniliowy], olej roślinny (wysoko oleinowy olej słonecznikowy) 16,5%, substancje słodzące: izomalt i maltitol, substancje spulchniające: wodorowęglan sodu i wodorowęglan amonu, sól, aromaty

Pełnoziarniste ciastka bez dodatku cukrów 170g: mąka pszenna razowa 57,5%, substancja słodząca: maltitol, olej roślinny (wysoko oleinowy olej słonecznikowy 16,5%), błonnik pokarmowy 3,7%, błonnik grochowy 3,5%, substancje spulchniające: wodorowęglan sodu i wodorowęglan amonu, emulgator: lecytyna sojowa, sól, aromaty

stare opakowanie
Recenzja: Kruche ciastka, przypominające (jeśli ktoś kiedyś próbował) Pieguski. Trochę za dużo aromatów, które przebijają się najbardziej. Aromat masła w przemyśle spożywczym głównie jest otrzymywany syntetycznie, tzw. diacetyl (choć są firmy, które oferują naturalne ekstrakty).

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, najczęściej aromat masła daje diacetyl, który nie jest otrzymywany ze składników odzwierzęcych, ale jeszcze napiszę do Myszy, bo ona na co dzień pracuje w labie i stworzyła tego posta, aby się upewniła czy tak jest zawsze.

      Usuń

Zachęcam do komentarzy. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz.

Made by: Ula, Mysza